Voed je goed, voel je beter!

Eettips van Caroline

 

 

 

Graag begin ik deze keer met een indrukwekkende quote van mevrouw Alanis Obomsawin, zij behoort tot de Odanak stam der Abenaki-indianen:
“When the last tree is cut, the last fish is caught, and the last river is polluted; when to breathe the air is sickening, you will realize, too late, that wealth is not in bank accounts and that you can’t eat money.” Vertaald in het Nederlands: Wanneer de laatste boom is omgehakt, de laatste vis is opgegeten en het laatste water is vergiftigd zullen we pas beseffen dat je geld niet kunt eten

Wat een heldere waarheid geeft deze vrouw aan in een paar woorden. De economie staat in de Westerse maatschappij vaak helaas boven de ecologie. Waarom ik als diëtiste dit aankaart…………tja, het heeft natuurlijk wel met voeding te maken.

 

Voeding kan werken als (preventief) medicijn. Omdat je iedere dag eet en drinkt, ligt er enorm veel macht bij het bijsturen van je dagelijks voedingspatroon. Puur en onbewerkt eten, waaronder groenten, fruit, vette vis, olijfolie, volle granen helpt om het immuunsysteem te versterken. Kunstmatige, bewerkte voeding verzwakt het immuunsysteem en maakt je kwetsbaarder voor allerlei virussen, een moeilijker herstel en allerlei chronische aa-doeningen (lees Diabetes type II, hoge bloeddruk, overgewicht, hart- en vaatziekten, maagklachten, darmklachten etc.). Met iedere hap kun je sterker of zwakker worden.

 

Ga voor pure en onbewerkte voeding.

  • Gebruik verse groenten en kies de groenten van het seizoen, eet gerust 500 gram groenten per dag.
  • Koop naturel vlees, vis of kip, dus geen paneerlaagjes en marinades.
  • Gebruik een mooie extra vierge olijfolie om de maaltijden mee te bereiden.
  • Wil je brood eten, neem dan een volkorenbrood, roggebrood of volkoren knäckebröd.
  • Als je pasta of rijst eet, neem dan de volkoren pasta en de zilvervliesrijst.
  • Laat pakjes en zakje staan, leer koken met verse producten, kruiden etc.
  • Neem vaker een peulvruchten maaltijd (bv. bruine bonen, linzen, kikkererwten), dan heb je in die maaltijd geen vlees nodig. In de peulvruchten zit voldoende eiwit.
  • Drink water, gewoon puur uit de kraan. Een smaakje toevoegen kan, bv. in de vorm van een schijf citroen, wat komkommer of een paar blaadjes Munt. Jezelf en je kinderen water leren drinken is een hele goede actie richting gezondheid.

 

Natuurlijk heb ik weer gezocht naar een lekker recept. Couscous met groente.

 

Ingrediënten:

  • 2 kleine koolrabi’s
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 grote zoete aardappelen
  • 50 gram rozijnen
  • 1 grote ui
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 courgette
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 tomaten
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 blik kikkererwten
  • 250 gram volkoren couscous
  • Verse koriander

 

Bereiding:
- Schil de koolrabi’s, zoete aardappelen en snijd ze in stukken,
- Pel en snipper de ui,
- Maak de courgette schoon en snij deze in plakken,
- Was de tomaten en snij ze in partjes,
- Het blik kikkererwten laten uitlekken,
- Verhit 4 eetlepels olijfolie, niet te heet, in een braadpan en fruit de groenten een paar minuten,
- Voeg de kikkererwten, rozijnen, gemberpoeder, kaneel en kurkuma, peper en eventueel zout en 150 ml water toe,
- Stoof dit alles in 30 minuten,
- Bereid intussen de couscous volgens aanwijzing op het pak
- Snij de koriander fijn.
- Serveer de couscous met de groenteschotel en garneer met koriander

 

 

Eet smakelijk. Dat was het voor deze keer, voor u allen een hele mooie herfst gewenst. En blijf vooral gezond én lekker eten en drinken.
Caroline Stolzenbach, diëtiste

 

 

Aanvullende gegevens