De plannen voor het aanpakken van het station en de stationsomgeving van Blerick worden in 2021 uitgewerkt door de gemeente Venlo en ProRail.
Venlo wil de omgeving van het station en de wegen daar naar toe, zoals het tunneltje van de Kazernestraat, verbeteren. ProRail wil het station opknappen: de perrons en de liften naar de perrons. Ook wil ProRail de fietsenstalling gaan uitbreiden.
Om het station al vast wat op te fleuren zijn de perrontrappen onder het tunneltje nu voorzien van afbeeldingen van historische kaarten uit het Venlose gemeentearchief.

 

 

Mocht je binnenkort met de trein willen gaan reizen, denk er dan aan dat je vanaf 1 december niet alleen in de trein, maar ook op de perrons een mondkapje moet dragen.

Vanaf die datum is het niet alleen op perrons maar ook op veel andere plekken verplicht om een mondkapje te dragen. Dat vraagt van mensen een extra investering. Moet je rondkomen van weinig geld? Dan kunt je, zolang de voorraad strekt, gratis mondkapjes krijgen van de gemeente.  Per persoon krijg je twee zwarte, uitwasbare mondkapjes. Ze zijn o.a. af te halen bij het Raodhoes, Muspelheim en Boulevard de Hazenkamp.

 

De Vijfsprong is vanwege Covid-19 voorlopig gesloten.
Wel vond er eind oktober op de binnenplaats nog een beweegactiviteit plaats.

 

 

Niet Blariacum, maar Blarico…. Dat is volgens Jos Feller de historische naam van Blerick. De naam Blariacum is volgens hem een kunstgreep. Blijkbaar vond iemand dat op een gegeven moment latijnser klinken.
Meer hierover kunnen jullie lezen in zijn boek “Blariaco, Blerick” dat te koop is bij de plaatselijke boekhandel. Het boek is uitgegeven door Heemkundekring Blariacum. Of moeten we straks zeggen: Heemkundekring Blariaco?

 

Een aantal supermarkten in Venlo heeft bij de gemeente Venlo een verzoek ingediend om op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag hun winkels te mogen openen. De supermarkten willen zo de verwachte drukte beter spreiden, mede gezien de corona-veiligheidsregels. De gemeente staat dit echter niet toe, ook om extra toestroom van Duitse kopers te weren.

 

Buurtvereniging Onderlinge Hulp verzorgde een Haloween feestje voor de kinderen. Alles Corona-proof. De monstertjes zagen er schitterend uit en zongen als lijsters.
Het snoepgoed kon in een grote heksenhoed, op veilige afstand, ingezameld worden.

 

 

 

Ook voor Sinterklaas werden een aantal creatieve oplossingen bedacht. Zo sprak de Goedheiligman de leden van de Buurtvereniging Horsterweg via een video boodschap toe.
https://youtu.be/e51mfZ5m0L4


En de kinderen van buurtvereniging Onderlinge Hulp werden bezocht door de Postpiet.

 


Vanaf 1 december t/m februari 2021 wordt de GFT container nog maar één keer per vier weken geleegd. Van maart t/m mei gaat dat weer elke twee weken gebeuren en van juni t/m augustus elke week.  Op www.venlo.nl/afvalkalender kun je zien wanneer jij je ‘groene bak’ buiten mag zetten.

Probeer te voorkomen dat de bak vast vriest. Dat kan bijv. door een krant op de bodem te leggen die het vocht opneemt. Hoe minder vocht er in het GFT afval zit, des te kleiner is de kans op bevriezing.

 


Op 26 november kon men gratis de bandenspanning laten controleren op het Schepenenplein. Ongeveer 60% van de Nederlandse automobilisten rijdt namelijk rond met te zacht opgepompte banden. Dat kost de automobilist meer brandstof én is niet zo goed voor het milieu. Op het Schepenenplein bleek dat maar liefst 90% van de gecontroleerde auto’s een te lage bandenspanning had. Zijn we zo’n softies hier in Blerick?

 


En wat staat ons te wachten in 2021?
In elk geval de volgende gemeentelijke belastingen:
• Hondenbelasting: voor de eerste hond 74,78, voor elke volgende hond 112,25
• Rioolheffing: 155,30 voor de eerste 1000 kuub
• Afvalstoffenheffing: Voor een eenpersoonshuishouden 164,53, voor een meerpersoonshuishouden 274,21.

 

Opeens was de minibieb op de Horsterweg gesloten. We vroegen ons af waarom. Ijverige naspeuringen van een redactielid brachten al gauw duidelijkheid: een voorlopige winterslaap!

 


Aanvullende gegevens