Wie ik nog ein jungske waas....

 

De Lambertusgroep 75 jaar

 


‘’Wie ik nog ein jungske waas
Van ein jaor of zes….’’

 

 

Ik zong het op de bühne van Ons Huis toen ik 7 jaar was, tijdens een feestavond voor ouders en leden van de Lambertusgroep. In 2021 bestaat de groep, nu Scouting St. Lambertus geheten, 75 jaar. Smeliënkamp, voorheen de Lambertusparochie, is de ‘’geboortegrond’’ van de groep, dus een goede reden om hier in PUNT aandacht aan te besteden.

 

In dit nummer allereerst een korte geschiedenis van de groep, voor zover die zich in Smeliënkamp heeft afgespeeld. In volgende nummers willen we met oud-leden van verschillende generaties herinneringen ophalen.

 

 

De Lambertusgroep dus. ‘’Scouting’’ stond nog niet in de naam, de groep was aangesloten bij de Katholieke Verkenners. De groep werd opgericht in 1946, en heette toen officieel ‘’Katholieke Verkennerij St. Lambertus’’.

 

Maar er ging iets aan vooraf: voor de Tweede Wereldoorlog, begin jaren 30, werd er in de Lambertusparochie een ‘’jonge wacht’’ opgericht met de naam Sint Lambertus. Tijdens de oorlog waren er alleen geheime clubavonden. In juni 1945 werd door Huub van Deijnen en Jan Janssen, oud-leden van de jonge wacht, de Sint Lambertusgroep nieuw leven ingeblazen. De patrouilles opereerden elk vanuit hun eigen hut, de ‘’ereraden’’ werden gehouden in de toren van de Lambertuskerk. De wandschilderingen uit die tijd zijn nu nog steeds zichtbaar in de Lambertustoren. De officiële oprichting van de groep was op 1 januari 1946.

 

 

In juli 1946 startte de groep met het aanbieden van activiteiten voor jongens van 7 t/m 11 jaar, de welpen. In 1950 verhuisde de groep van de Lambertuskerk naar Ons Huis. In november 1964 werden de gidsen van Lidwina en de welpen en verkenners van Lambertus samen Scouting Sint Lambertus. De groep telde toen 34 verkenners, 24 welpen en 50 gidsen.

 


Groepsbijeenkomst in de grote zaal van Ons Huis 1966

 


De jaren 70 kenmerkten zich als een periode waarin de vereniging veel groei kende. Op 25 april 1971 verhuisde de groep vanuit “Ons Huis” naar het noodgebouw van de Mariaschool in de Ottostraat. Het was een royaal gebouw, geheel van hout en met een groot spellokaal waar regelmatig grote groepsbijeenkomsten gehouden werden. De staat van het noodgebouw aan de Ottostraat ging echter steeds verder achteruit. In 1983 verhuisde de groep naar de oude paardenboerderij van Theelen aan de Boekenderstraat. Na een grondige verbouwing en opknapbeurt kon het gebouw in gebruik worden genomen. Dit is tot op heden nog steeds het hoofdkwartier van de groep. Voor een uitgebreidere beschrijving van de geschiedenis van de groep verwijzen we naar de website van de groep: www.lambertusblerick.nl

 

 

 

Verkenners voor het gebouw in de Ottostraat
(nu terrein Gamma)

 

 

Installatie welpenleiding in Lambertuskerk

 

Ben jij lid geweest van de groep in de periode 1946 – 1983, de tijd dat de groep gevestigd was in de Lambertusparochie /Smeliënkamp? Dan komen we graag met jou in contact om herinneringen op te halen t.b.v. een van de volgende nummers van PUNT. Mail of bel naar Jo Peeters: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel. 0615387104

 

Jo Peeters

 

 

 

Aanvullende gegevens