Een bi-cultureel leven

 

Influencers


Als klein kind heb ik tijdens mijn vakanties veel bij de boer gewerkt. Ik kwam daar voor het eerst in contact met Poolse arbeiders die destijds nog illegaal op het platteland aan het werk waren. Ze deden ongeveer hetzelfde werk als wij (destijds werkten er veel mensen van Turkse komaf op het platteland) maar kregen amper net zoveel betaald als ik. Werken op het platteland (aspergeplukken, prei poten, onkruid wieden) was voor menigeen een extraatje, bestemd voor vakantie, voor het bekostigen van een bruiloft, de aanbetaling van een vakantiehuisje, het aflossen van een lening, voor zorgkosten van een familielid te Turkije, geld voor een tractor, of het kunnen betalen van dure studiekosten.

Ik werkte bij de boer zodat ik dure kleding en schoeisel (á fl. 300) kon aanschaffen die mijn ouders niet konden betalen. Zelf werkte ik een hele zomervakantie of kerstvakantie zodat ik op dezelfde Nike air max schoenen en in hetzelfde Australian trainingspak kon rondlopen als mijn leeftijdsgenoten. Dan hoorde je als kind er tenminste bij en werd je niet gepest, iets wat hedendaags helaas nog steeds aan de orde van de dag is. Destijds werd men beïnvloed door een commercial, magazines of album-cover. Nu gaat dat meer via social media en influencers, beroemdheden (of een burger met veel volgers) die zijn volgers beïnvloeden voor het aanschaffen van een bepaald product).

 

Terug naar vroeger, toen waren de influencers bijv. sporters, filmsterren of muzikanten met een heel groot fan bereik. Denk bijv. aan Michael Jordan die met zijn commercials zorgde voor verkooprecords van Nike Air Jordan sneakers (sommige Limited Edition modellen zijn momenteel duizenden euro’s waard) en Chicago Bulls merchandise, of aan Michael Jackson die met Pepsi commercials flink een aandeel van Coca-Cola afsnoepten. Bekendheden kunnen ook zonder reclameafspraken van invloed zijn op ons (koop)gedrag. Als N.W.A.-fan (RIP Eazy-E) kan ik me nog herinneren dat jeugdigen met caps, jassen en T-shirts van Oakland Raiders gingen dragen. Behalve koopgedrag gaan fans ook imitatiegedrag tonen. Men wilde dezelfde coupe als die van voetballer David Beckham. Toen Beckham spontaan een korte coupe nam was er sprake van boze sponsoren omdat hij dit zonder overleg deed. Tegenwoordig willen de kids een Cristiano Ronaldo coupe of make-up producten van Kylie Jenner.

 

Ik kan me als kind herinneren hoe roken en drinken van alcohol ‘genormaliseerd’ werd door rolmodellen destijds; bijv. een nieuwslezer op tv met een peuk en asbak op tafel. Of door commercials van Camel en Marlboro. Sinds het al bijna 20 jaar verboden is om op tv-reclame te maken voor tabak is dit doorgeschoven richting rookscenes in films en series. Dit heeft de tabaksindustrie geen windeieren gelegd.
Amerikaanse wetenschappers toonden al aan dat 37 procent van alle nieuwe rokers die gewoonte oppakt door films en tv. In 2014 zouden op die manier zes miljoen Amerikaanse jongeren zijn begonnen met roken. Van hen sterven er uiteindelijk twee miljoen aan de langetermijngevolgen van roken, berekende de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.

Een van mijn favoriete actiehelden is James Bond. Kenners zullen wel weten dat James aan de bar een Wodka Martini besteld(e): ‘shaken, not stirred’. Hoeveel PUNT lezers hebben weleens een Wodka Martini à la James Bond weleens geproefd? Ik wel, eerlijk gezegd vond ik het niet smaken. Gelukkig wist een brouwer James aan het bier te krijgen, ditmaal Heineken, maar held of niet ik hou toch maar vast aan een heerlijk koud flesje Hertog Jan.

 

James Bond zorgde er ook voor dat o.a. automerk Aston Martin DB onlosmakelijk verbonden is aan de film. Bij Miami Vice moet ik denken aan de witte Ferrari Testarossa, bij Back to the Future zie ik de grijze DeLorean voor me, bij the Bullit denk ik aan de 1968 Mustang G.T. 390s, bij Smokey and the Bandit denk ik aan de prachtige Pontiac Trans-Am Firebird, bij The A-Team aan de zwarte GMC-busje, bij Herbie aan de VW-kever, bij Knight Rider aan KITT en bij de Dukes of Hazzard aan de Dodge Charger General Lee.
Behalve auto’s beïnvloeden influencers hun volgers tot het nemen van plastische chirurgie. In mijn jeugd staken we de draak met Michael Jacksons neus die na ieder operatie steeds kleiner leek te worden, tegenwoordig zien we helaas dat de jeugd ingrepen aan zijn lichaam wil doen. Steeds meer beauty centers schieten als paddenstoelen uit de grond. Botox behandelingen zijn geen luxe meer en alsof dat niet genoeg is spaart deze ‘duckface generatie’ van tegenwoordig voor een liposuctie of een BBL (Brazilian Butt Lift).

Afgelopen maandag zag ik op SBS6 het programma van Ewout die in deze aflevering de operatie van 2 dames volgt. Alhoewel medische ingrepen in Turkije betaalbaar zijn moet je wel oppassen dat je niet een arts treft die je slachtoffer kan maken van zijn fout uitgevoerde operaties. Zelf had ik in 2008 mijn ogen laten laseren waar ik nog steeds zeer tevreden over ben. Dit had ik laten uitvoeren door een arts in dienst van het desbetreffende ziekenhuis (dus niet iemand die ruimtes afhuurt), die daar jaren werkzaam was en duizenden van deze operaties had uitgevoerd en als laatst bij een familielid van mijn eega.
Dus alvorens je een ingreep te Turkije wilt laten doen, denk goed na over de risico’s, zoek uit of de ingreep ook in Nederland kan worden uitgevoerd en voor welk bedrag, zoek niet recensies op social media of google want die koopt een malafide arts op, gebruik je gezonde verstand en vraag jezelf af voor WIE je de ingreep wilt doen en wie hiervan profijt zal hebben.
Kan je happy zijn zonder ingreep? Doe het dan a.u.b. niet want het kost je alleen maar geld dat je m.i. beter kunt besteden.

 

Gegroet, Ergün Cangir

Bronnen:
• Beckham coupes = https://www.gq.com/story/david-beckham-hair-oral-history
• WHO Rookonderzoek = https://www.who.int/news/item/01-02-2016-films-showing-smoking-scenes-should-be-rated-to-protect-children-from-tobacco-addiction
• Recept James bond = https://jamesbond.nl/het-recept-van-de-shaken-not-stirred-vodka-martini-van-james-bond/
• Ewout BBL = https://www.metronieuws.nl/televisie/2021/10/turkije-billen-plastische-chirurgie-ewout-genemans/

 

 

Aanvullende gegevens