Een bi-cultureel leven

 

Zwart

 

Op het moment dat ik de video zag waarin ‘agent’ Derek Chauvin zijn knie 8 minuten en 26 seconden lang in de nek van George Floyd bleef drukken, ging ik op zwart. De agent ging op maandag 25 mei 2020 om 20:20 met zijn knie in de nek van Floyd zitten, die op zijn beurt tot 20:25 minstens 16x! aan hem vroeg om de knie uit zijn nek te halen, omdat hij geen adem kreeg. “I can’t breathe, I can’t breathe” en om 20:25 verloor Floyd zijn bewustzijn. Om 20:27 arriveerde een ambulance zodat paramedici de hartslag van Floyd konden checken. Agent Chauvin weigerde zijn knie weg te halen. Pas om 20:28 toen Floyd op de brancard gelegd moest worden haalde de agent zijn knie weg en korte tijd later werd Floyd om 21:25 doodverklaard.

 

 

Black Lives Matter (B.L.M.) demonstraties gaan de hele wereld over. Duizenden mensen (zwart en wit) gaan samen de straten op om te demonstreren tegen racisme. Als je racisme of discriminatie niet hebt meegemaakt zal je waarschijnlijk de term BLM niet snappen en gauw de neiging hebben om te schakelen naar de term ‘All Live Matters’. De Amerikaanse auteur Doug Williford heeft om dit verschil uit te leggen dit statement geschreven:

‘If my wife comes to me in obvious pain and asks the question, “Do you love me?”, an answer of “I love everyone” would be truth-ful, but also hurtful and cruel in the moment. If a co-worker comes to me upset and says, “My father just died,” a response of “Every-one’s parents die,” would be truthful, but also hurtful and cruel in the moment. So when a friend speaks up in a time of obvious pain and hurt and says, “Black lives matter,” a response of “All lives matter,” is truthful. But it’s hurtful and cruel in the moment.’

 

Hoewel mijn huidskleur blank is voel ik mee met mensen die racisme ervaren. Als klein kind werd ik (en andere Turkse kinderen) vaak uitgemaakt voor vieze turk. Vaak door autochtonen die dezelfde huidskleur als ik hadden maar die het blijkbaar nodig vonden om dat te roepen. Wellicht hadden zij dit thuis van hun ouders gehoord dan wel geïndoctrineerd gekregen en zo meegebracht naar het schoolplein, want kinderen kennen geen racisme het wordt je als kind aangeleerd.

 

Hoe zijn woorden zoals: the Dark side (star wars), zwarte schaap, zwart reizen, op zwart zaad zitten, zwart werken, zwart geld, iemand zwart maken, zwarte markt, zwarte handel, black-out etc. in ons woordenboek gekomen? Waarom klinken alle woorden waar zwart in voorkomt zo negatief en is ‘witwassen’ het enige negatief klinkende ‘witte’ woord?

 

Maar goed om terug te komen op vieze turk, als kind dacht ik dat mijn schoolgenoten dit letterlijk bedoelden dus keek ik of mijn kleren vies waren, nee. Misschien waren het mijn handen, ook niet. Dan roken mijn kleren wellicht naar zweet, ook niet. Waarom werd ik dan voor vieze turk uitgemaakt? ik snapte het niet.

Toen de brugklas naderde hoorde ik een leerling tegen de leraar zeggen dat hij niet zijn koelie was, hij had geen zin om in opdracht van de leraar wat te gaan halen en brengen. Op dat moment een nieuw woord maar later begreep ik dat dit ook geen woord is waar-mee je geassocieerd zou willen worden.

En als je dan oud genoeg bent om s ’avonds met een paar vrienden in de stad uit te gaan, word bij de deur zonder reden de toegang ontzegd. De meeste jongerencafe’s (zoals de Gouden Tijger) hanteerden dit beleid. De enige manier om met een beetje geluk, als turk verkleed in een zondagskloffie, een café binnen te komen was óf alleen proberen (25% had geluk) of samen met een vriendin te gaan.

 

Buitengesloten of anders behandeld worden op basis van je ras, etnische achtergrond, geslacht, geloof, gezondheid, leeftijd of seksuele geaardheid is discriminerend en dat doet gewoonweg pijn.
Het doet pijn als anderen tijdens een voetbalwedstrijd oerwoudgeluiden gaan produceren en/of bananen op het veld gaan gooien, puur alleen maar om de zwarte speler(s) van de tegen-stander te krenken.
Het doet pijn als je afgewezen wordt bij een sollicitatie omdat je een exotische achternaam hebt, omdat je te oud/jong bent of omdat je een vrouw bent en evt. zwanger kunt raken.
Het doet pijn dat een moslim door sommigen gezien wordt als een potentiele terrorist, of dat een Christen in sommige landen moet vrezen voor zijn leven.
Het doet pijn als je door een lichamelijke of geestelijke handicap geen aangepaste baan kan vinden omdat men je niet voor ‘vol’ ziet.
Het doet pijn dat als je als lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse en queer (LHBTIQ+) op straat wordt uitgescholden, of naar een homogenezer wordt gestuurd om therapie te krijgen.

 

De oplettende puntlezer zal wel gezien hebben dat alles in dit artikel wat met zwart te maken heeft naar de voorgrond komt. Zelfs tussen wat tekst kan dit je opvallen, mits je niet gaat segregeren, de andere niet anders gaat behandelen, je niet een vooroordeel gaat hebben over een ander en voor eens een keer kan gaan bedenken dat we allemaal hetzelfde kleur bloed hebben! Bekijk anders de onderstaande foto van Patrick Hutchinson die tijdens de BLM-demo in London het leven van een blanke tegendemonstrant redt door hem weg te dragen op zijn schouder. Ik ga het toch uitspreken, hij is een Hero en voor degenen die zwart-wit willen blijven denken, Patrick Hutchinson is a ‘black Hero’. Gelukkig een woord kunnen vinden waar zwart/black een positieve connotatie heeft!

 

 

 

 

Gegroet,
Ergün Cangir

 

 

 

Aanvullende gegevens