Kerstmis 1973

 

De maand december staat elk jaar in het teken van het Sinterklaasfeest, vervolgens de gezellige Kerstperiode en eindigt met een spetterend oud/nieuwjaarsfeest.
Licht brengen in de stille duisternis die deze maand eigen is wordt zo telkenjare van extra glans voorzien.

 

Zo ook leek het te worden in 1973. Ik was in dat jaar 20 geworden en voelde mij een hele soldaat doordat ik mijn verplicht nummer moest draaien op de kazerne in Oirschot.
In datzelfde jaar had ik TTC Asterix opgericht en was heel druk bezig een tombola bij elkaar te bedelen bij de Blerickse middenstand. Dit om de pas opgerichte vereniging vet spek op de ribben te bezorgen.

Het was ook de maand dat mijn vader, die al jaren sukkelde met zijn gezondheid, weer eens opgenomen werd in het Sint Jozef-ziekenhuis. Vanaf mijn vierde verjaardag was het herhaaldelijk schrikken als we hoorden dat hij weer eens een hartinfarct had. Later bleek dat het aan de vernauwingen van de bloedvaten lag.

Maar goed, na enkele dagen ziekenhuisopname was hij thuis en leek hij weer aan de beterende hand.

 

Tot maandag 17 december: ik was drukdoende om de opgehaalde tombolaprijzen te nummeren en had geen zin om mijn dienstplicht te doen die dag (zogenaamd ziek thuis). Pap kwam van een lange slaap naar beneden en zag er grauw uit. Hij voelde zich niet lekker en ging gelijk op de bank liggen. Nog geen 10 minuten later hoorde ik hem ‘Och god’ zeggen en zijn ogen begonnen te rollen. Net zoals mijn aanwezige moeder hard geschrokken, rende ik naar de buren om onze huisarts te bellen (we hadden zelf nog geen telefoon in huis). Het leek wel uren te duren voordat die aanbelde. De huisarts kon alleen maar constateren dat vader overleden was aan een hartstilstand op 56-jarige leeftijd.

 

En dan, nog geen tien dagen later, was het Kerst. De spullen stonden al klaar in dozen om in de huiskamer uitgepakt te worden. Heel even hadden mijn twee broers, mam en ik zoiets van geen Kerstmis voor ons dat jaar. Maar we kwamen na zijn uitvaart toch tot de conclusie dat het ongeklede huis nog leger zou aanvoelen. Het kribje met Jezus, Maria en Jozef en de gebroken Engel hebben we een prominent plaatsje gegeven en de kunstkerstboom werd alleen voorzien van heel veel lampjes.

 

Een paar dagen intiem met het gezinnetje thuis heeft voor ons allen toch wel voor licht in de duistere dagen van Kerst gezorgd.
Maar de herinnering komt elk jaar weer terug rond deze dagen en zal nooit doven.


Fijne Kerstdagen en een hoopvol 2021!

Hans Huijs.

Aanvullende gegevens