Kikkers


Kort geleden las ik een officiële verklaring van de Wereld Gezondheids Organisatie: Afrika was poliovrij verklaard. Het zal de meesten van u ontgaan zijn en voor even zovelen geen betekenis hebben.
Maar goed beschouwd is dat een wonder, een groot wonder. Want die ziekte was overal en niemand bleef gespaard. Maar dankzij decennialang volhouden van vaccinatie programma’s, isolatiemaatregelen bij een uitbraak en keihard werken van duizenden gezondheidswerkers is het gelukt! Wij hoeven de Afrikanen niets te leren over het bestrijden van een epidemie.
Want Nederland is nooit officieel poliovrij verklaard, dankzij een hardnekkige groep dwazen, die vaccinatie weigert.

Opnieuw kunnen we dus wat leren van de Afrikanen: een ziekte kun je uitbannen door consequent te zijn, alert te zijn, elkaar te helpen, door vaccinaties te accepteren en promoten.

Als ik dan naar polderend Nederland kijk, heb ik medelijden. Een virus verstoort onze manier van leven en prompt slaat onze manier van denken op hol. Iedereen moet zich beperken behalve wij! Ik mag als eerste dat vaccin! Ik ga het weigeren want je kunt die farmaceuten toch niet vertrouwen! Als zo’n vaccin zo snel klaar is kan het nooit betrouwbaar zijn! En je weet nooit wat er allemaal in zit.

Kortom, we zijn lekker bezig, niet met polderen, maar met kikkeren! We springen en toeteren alle kanten op.

Ik hoop van harte, dat alle betweters, weigeraars en complot-denkers terug in hun holen kruipen, als eenmaal duidelijk wordt dat vaccineren tegen COVID-19 geen keuze is maar een morele verplichting ter bescherming van elkaar. De farmaceuten zijn misschien niet de meest ethische bedrijven ter wereld, maar ze hebben wel alle eerdere vaccinatiecampagnes mogelijk gemaakt, soms zelfs door vaccins gratis beschikbaar te stellen of campagnes (mede) te financieren.

 

Moeten we dan maar alles vertrouwen? Nee, maar een beetje meer mag wel, want alles is beter dan een overbelaste zorg en onnodige zieken en doden.

De moraal van mijn verhaal? Niet zeiken maar prikken!

Fijne feestdagen!

Ronald Albronda, huisarts

Aanvullende gegevens