Beter leren kijken


De hobby(‘s) van Angely Wulms

 

“Je moet eens gaan kijken bij Angely, die heeft kei-leuke stoelen gemaakt van oude spijkerbroeken.”
Zo’n tip laten wij ons niet voorbij gaan en dus ga ik Angely bezoeken.

 

De stoelen?
“Daar staan ze, maar ze zijn nog niet allemaal af. Het zijn gewone eenvoudige stoelen die versleten waren. Dan vind ik het zonde om ze weg te gooien en wordt het een uitdaging om er iets van te maken. Alleen: het zijn er zes, en als ik het eenmaal gedaan heb is de uitdaging er af. Dus het is nog een klus om de laatste klaar te krijgen.”

 

De stoelen zijn schitterend, elk met hun eigen verhaal. “Kijk, die achterkant is gemaakt van de oude schooltas van mijn dochter, en daarom heb ik ook haar schoenen op de achterkant aangebracht. En bij deze stoel, een vriend van ons heeft spijkerbroeken geleverd, maar die werkt veel op zijn knieën en de kniestukken zijn versleten. Dan moet er ook zo’n versleten kniestuk in vind ik.”

 

 

Ben jij altijd zo creatief geweest, Angely?
“ Dat was ik helemaal niet. Ik wist wel dat ik met sinterklaas en zo wel goed kon uitpakken, maar ik had het veel te druk om met creativiteit bezig te zijn. School, werken, kinderen en dan nog eens allerlei dingen waarvan ik vond dat ik er aan mee moest doen. In 2011 kwam de omkeer. Mijn werk veranderde, ik ging minder werken, geen avonddiensten meer, de kinderen gingen werden groter. En toen kreeg ik op eens een zee van tijd. Ik kreeg allerlei klachten, dacht dat het de overgang was, maar mijn huisarts zag dat ik tegen een burnout aan zat en verwees me naar de cursus Druk, druk, druk, druk. De cursusleidster vroeg me waar ik echt warm voor liep en dat wist ik gewoon niet. Daar ben ik erg van geschrokken. Kijk, ik werk graag en doe dat ook met plezier, maar je hebt ook andere dingen naast je werk nodig waar je je passie in kwijt kunt.”

 

Dat is wel heftig. Hoe ben je daar uit gekomen?
“ Met hulp van die cursus en de opdrachten die ik daar kreeg. Zo moest ik bijv. elke dag een half uur gaan wandelen, maar niet verder dan mijn eigen straat. Dan ga je op eens allerlei dingen zien die je vroeger niet zag omdat je er gewoon geen tijd voor had en maar voorbij liep. Je leert ook beter kijken. Vroeger dacht ik dat ik niet kon tekenen. Nu wel omdat ik beter kijk. Dan kun je ook beter naar jezelf kijken en ontdekken wat er bij je past.”

 

En dat is?
“ Eigenlijk allerlei creatieve technieken. Teken, schilderen, kantklossen, vilten…. Ik vind het gewoon een uitdaging om allerlei nieuwe technieken te leren en die dan later weer te gebruiken in iets dat ik maak. Soms komt een project niet meteen klaar, omdat ik terwijl ik bezig ben al weer wat nieuws vind. Maar dat hoeft ook niet. Dan komt het later wel weer van pas. En soms mislukt iets helemaal. Zoals met het ecologisch verven. Dat was een echt een mislukking.
Soms begin ik ergens aan waarvan ik nog niet weet wat er uit komt. Zo ben ik bezig geweest met een boomwortel. Gewoon omdat ik die schoon wilde maken. Mijn man vroeg toen ik er mee aan kwam hoeveel hij er van af moest zagen, mijn vrienden zeiden dat ik er een tafel van kon maken. Maar ik wilde die wortel alleen maar schoonmaken. Om de schoonheid, de nerven en noesten meer te benadrukken. En zo heeft hij een tijdje buiten gelegen… totdat hij nu voor de insecten nuttig is."

 

Ben je veranderd door die bijna burn-out?
“ Ik denk het wel. Ik probeer nu beter op mezelf te letten en niet meer alleen te doen wat er van me verwacht wordt. Eigenlijk zijn we zo ook opgevoed: klaar staan voor anderen en voldoen aan verwachtingen. Zo ben ik ook de zorg in gerold. Ik doe mijn werk graag hoor, maar als ik opnieuw mocht kiezen had ik een kunstopleiding gevolgd.
Ik zeg niet meer overal ja op, ik denk dat een aantal van mijn collega’s daar in het begin wel moeite mee hadden.
Maar ik heb nu mijn draai wel gevonden. Ik werk drie dagen per week bij Unik en ben daarnaast nog twee dagen voor mezelf bezig met mijn eigen dingen. En ik merk dat de mensen om me heen dat ook leuk vinden. Zie je die tekening? Daar zit een lijst omheen die mijn schoonvader gemaakt heeft. En dat wandkleed? Dat heeft hij mee gespannen. Mijn moeder heeft het naaiwerk voor deze sprei gedaan, want naaien is mijn sterke punt niet. Ze denken en werken allemaal mee en dat vind ik super-mooi. En iedereen vindt wel dingetjes die ik misschien kan gebruiken. Hoewel mijn man vindt dat ik nu toch maar eens moet stoppen met verzamelen. Daar heeft hij wel gelijk in want we groeien dicht….”

 

 

Dat valt nogal mee, vind ik. Ik zie om me heen alleen maar mooie en boeiende dingen staan en hangen. En neem mezelf voor om ook eens wat beter te gaan kijken….

AS

Aanvullende gegevens