Vastelaovend

t Is weer zoevaer, de vastelaovend stónd aan de deur, maar is weer veurbeej. Verder ga ik in het ABN, want mien Bliericks schrieve is neet het je van het. Vastenavond zit in je bloed wordt er gezegd. Het gaat van vader op zoon, (volgens het liedje) en volgens mij ook van moeder op dochter. Nu was dat bij ons niet het geval. Voor ons gezin, dat na Wereldoorlog 2 terugkwam uit Ned-Indië (Pa was zelfs vanaf 1922 daar) was het, denk ik, toch even wennen. Maar als kind groei je er toch in als de hele buurt het feest viert.

 

Mijn eerste kennismaking was naar de optocht in Venlo gaan kijken met mijn ouders. Kleine JoJa moest even plassen. Dat was niet moeilijk, in de stad waren, net als in Blerick, open plekken genoeg door de bombardementen in 1945, zelfs jaren later. En niks geen wildplassen, rustig aan en mikken op een steen! Mijn eerste verkleding was als cowboy, met geweer. Daarna ben ik wat jaren kwijt tot ik een jaar of 13/14 was, toen we met vrienden langs de deur gingen zingen. De laatste woorden van het liedje waren: ‘’geef me een centje dan gaan we voorbij.’’ Na wat straten, net een collecte voor PUNT, gingen we met de centjes naar May Beelen, die een sigarettenwinkel op de Pepijnstraat had, en kochten er een pakje sigaretten. May keek niet naar leeftijd, handel is handel zal ze gedacht hebben. We paften er lustig op los, met als gevolg dat ik kotsmisselijk werd. Het voordeel hiervan was en is nog steeds, dat ik nooit gerookt heb. Weliswaar wel eens een zware pijp maar daar zat geen tabak in.

 

Wat jaartjes ouder gingen we met de vriendengroep op stap. Waarom weet ik niet maar het was naar Venlo. Daar was het Vleesstraat, Lomstraat al zingend en hossend op en af lopen met groepjes. We probeerden dan dat er tussen ons in wat meisje kwamen te lopen. Dat kostte geen moeite want zij waren hetzelfde van plan. Ook de kroegen werden niet overgeslagen. Er werd echt niet naar leeftijd gekeken. Ons vriendentrio (nee geen prinsentrio) trof 3 prinsessen, en samen vierden we verder. Toppunt was het maken van een foto bij, ik denk Stelder. Deze is nog steeds in mijn bezit en ik zou hem wel hier willen plaatsen maar met de wet op de privacy en de daaraan verbonden geldboete zou PUNT financieel naar de “Klte” gaan!! Dat wil ik PUNT en zeker onze trouwe lezers niet aandoen. Daarom een foto ± 1954 van cowboy JoJa (op de voorgrond) van links naar rechts: Jan Laughs, Wim Janssen en Joep Duckers

 


Ieder jaar werd er gevierd: Prinsenreceptie Blerick, optocht Blerick, en dan de maandag en dinsdag naar Venlo. Ik moet eerlijk bekennen dat ik tijdens de carnavalsweek ook vele jaren op de lange latten heb gestaan en het geweld in Limburg voorbij heb laten gaan.

 

Het hoogtepunt van de vastelaovend was voor mij in 1987 toen de hoogheid van dat jaar vroeg of ik adjudant wilde worden bij CV De Wortelpin! Een kans die maar een keer in je leven voorbij komt en die ik met beide handen heb aangegrepen. Het was een prachtige tijd. Je maakt in 3 weken (de voorbereiding meegeteld nog wat extra weken) heel wat mee. Je ziet achter de coulissen dat het toch een hele klus is om dit feest te laten vieren in een gemeenschap. Mooi was ook de prinsenmis op receptiezondag. We moesten naar de prachtige Pastorie van de Antonius-parochie om alles voor te bereiden. In die tijd waren de Bronnebergs de pastoor en kapelaan. Strenge mensen in het geloof. We zaten aan tafel en overal lagen en hingen kruisbeelden. Mijn mede adjudant sprak toen de woorden: “Ze hebben geluk gehad dat OL Heer gekruisigd is en niet verdronken, anders had het hier vol aquariums gestaan”. Gelukkig waren beide eerwaarde heren even koffie halen, anders was de prinsenmis niet doorgegaan. Ook hadden ze problemen met het dialect in de kerk. Pastoor: “Volgens de richtlijnen van Roermond en Rome …..enz.” Gelukkig hebben we ze er van kunnen overtuigen toch een groot gedeelte in het “plat” te doen.

 

Momenteel is de vastelaovend een stuk veranderd. Dankzij de CV in Blerick wordt er nog veel georganiseerd waarvoor 3 x Alaaf-Alaaf-Alaaf. Echter het gezellige van vroeger in Blerick met de talrijke kroegen en zalen is verleden tijd. Toen was het bij de prinsenreceptie en op carnavalszondag een drukte van jewelste.

 

Tja, tijden veranderen maar de Vastelaovend blief bestaon!!

 

Alaaf JoJa

Aanvullende gegevens