De sportzomer

 

De een is er niet van weg te slaan, de ander heeft er de neus van vol: De hele zomer sport op de TV.

Het begon met het EK voetbal, waar de Nederlanders het lieten af weten, dat verwend stelletje zakkenvullers. Zeker als ik ze vergelijk met de mannen en vrouwen op het stalen Ros. Inderdaad de wielrenners. De voorjaarsklassiekers, de Giro en dan de Tour de France. Vooral van die laatste geniet ik, van de wedstrijd maar zeker ook van de prachtige opnames van de omgeving. Ik noteer dan de routes die mooi zijn voor mijn volgende vakantiereis naar La France. Toen ik dit schreef waren de Olympische spelen op het scherm te zien. Sporters die jaren trainen voor een plak.

Als oud-atleet kijk ik graag naar de atletiek onderdelen. Hier kun je je (op de estafettes na) niet verschuilen achter medespelers, je moet het alleen voor elkaar krijgen. De passie voor deze sport begon toen ik 7 jaar was, bij Festina op een veldje naast café In ’t Zand bij de SV Blerick velden. Op het kleine veldje werden we perfect getraind (en ook opgevoed) door de trainers Frans Weijers en Frits Vaessen. Zij leerden ons de kneepjes van de atletiek. Wij deden in het begin alle nummers, we waren toen al een soort tienkampers. Later vielen er toch wel wat onderdelen af. Mijn sterkste onderdelen waren de sprint (de witte Jesse Owens!!!) en het verspringen, en volgens mijn jeugdvriend Jan was ik een specialist in de bochten! We vormden al gauw een vrienden groep die fair onder elkaar streden.
Wat later gingen we naar een groter veld, tussen SVB en VCH in. Op zondagmorgen gingen we de Wielder in, duurloopjes door de bossen maken. Omkleden deden we eerst bij de Demka en daarna bij de Pope.
Rond 1965 kregen we op de hei in Venlo een echte atletiek accommodatie, een echte 400 meter baan.

Nog steeds loop ik drie keer per week. Twee keer per week (en dat al 30 jaar) doe ik dat met mijn maatje Gé.
Wij lopen in de Boekend, op de Hei, in Baarlo, ja zelfs in Tegelen hebben we een parcours, De GEJO lopers zijn bekend in alle windstreken van Groot Venlo. Door onze training krijgt u 6 x per jaar PUNT in de bus gestopt door onze bezorgers, omdat wij die als snelle hazen bij hun bezorgen.
Atletiek, en zeker de duurlopen, kun je lang beoefenen. Een paar (goede) loopschoenen en wat kleding en je kunt starten. Neem niet teveel hooi op je vork als je begint en als je twijfelt sluit je dan aan bij een loopgroep. Orion is een laagdrempelige recreatieve atletiek vereniging waar je van harte welkom bent. Zes dagen in de week kun je onder begeleiding trainen. In de Boekend is een heuse sintelbaan. (kijk maar eens op de site : www.orionvenlo.nl).

JoJa

Aanvullende gegevens