Stadstuinderij

Een laatste bericht in 2020.

Het was een raar jaar. We waren net gestart, de plannen lagen klaar, het was mooi weer en we kregen alweer kriebels om te be-ginnen. En toen kwam Corona. Met nieuwe regels en, gelukkig tijdelijk, maar 4 deelnemers tegelijk op de tuin. Daarna een lange hete, droge zomer. En nu regent het bijna iedere dag wel even en ’s nachts vriest het.

 

De tuin
Het tuinwerk is bijna klaar. Er staat nog andijvie op het land, die kan wel tegen wat vorst. En de Japanse haver, de groenbemester die op verschillende bedden is gezaaid, is goed gegroeid. Als dat bevriest is het niet erg, dan dient het als mulch en bedekt onze kostbare bodem en beschermt haar tegen de vorst.

 

 


Japanse haver

 

De broccoli bloeit onvermoeibaar door. Het is geen gewone broccoli. Deze maakt heel veel zijtakjes met kleine broccoliroosjes die mooie gele bloemetjes geven. We hebben ze gisteren gegeten, de roosjes met bloemetjes en het was heerlijk!

Het is zo leuk dat er in de herfst en de winter ook bloemen bloeien. Het stinkend nieskruid bloeit in de autoband bij de ingang van de tuin.
Stinkend nieskruid is een zusje van de kerstroos. Ik heb er niet aan geroken maar het is denk ik zo vies dat zelfs konijnen en duiven deze mooie bloem met rust laten.

Stinkend nieskruid

 

Ook de rozemarijn gaat bloeien maar de winterjasmijn geeft de pijp aan maarten en wacht op de eerste warme zonneschijn.
Wij niet, hier en daar staat er nog wat onkruid dat uitgetrokken kan worden en als mulch gebruikt wordt. De klussers kunnen nog wel even door, klusjes genoeg en ook het onderhoud van het gereedschap staat nog op de lijst voor de winter.
Wat er verder nog op het land staat laten we staan voor de vogels en alle kleine beestjes die bescherming zoeken in de winter.

 

Nieuwe deelnemers
We zijn blij met de nieuwe deelnemers, ook uit de wijk, die zich gemeld hebben! Vele handen maken licht werk is het gezegde, maar vooral ook: hoe meer mensen hoe meer vreugd! En er is nog plaats voor nieuwe deelnemers en er zijn ook nog een paar moestuinbedjes over.
Vanaf zaterdag 12 december is onze winterstop. We zijn dan alleen op de tuin als we het niet kunnen laten. We moeten niets maar er is altijd wel wat te doen.

 

Het is het eind van het jaar, met kerstmis en een jaarwisseling die anders is dan andere jaren. We gaan dit jaar niet vergeten. 

We wensen iedereen die dit leest fijne feestdagen! Blijf gezond en maak een mooie start in het nieuwe jaar. Tot ziens bij de Stadstuinderij!

 

Geri

Voor meer informatie: www.stadstuinderij.nl

Aanvullende gegevens