Stadstuinderij

 

 

Moestuinvirus.

Of er iemand een stukje wilde schrijven over de Stadstuinderij voor PUNT? Dat appje kwam langs in de groepsapp. Niemand reageerde. Een paar dagen later schoot het me te binnen. Zal ik…? Geen idee of ik dat kan. Waar moet het over gaan?

Op het moment dat ik dit schrijf heb ik net mijn tuinplanning voor volgend jaar gemaakt. Ik heb weer grootse plannen voor mijn twee tuintjes die ik sinds dit jaar heb. Ik ben in 2018 begonnen met 1 tuintje. Het jaar ervoor heb ik als vrijwilliger gewoon meegelopen. Gewoon om te kijken of het leuk is. Ik was thuis altijd aan het aanrommelen met kruiden, zelf tomaatjes kweken, maar echt succesvol…..
Dus, na de open dag in 2017, ben ik vol goede moed begonnen met onkruid wieden, zaaien, planten en werd ik gegrepen door het moestuin-virus. Alle informatie zoog ik op als een spons. Dat was niet zo moeilijk, er lopen daar een aantal mensen rond, dat zijn net wandelende encyclopedieën. Een heleboel dingen vielen op hun plek en nu snapte ik waarom het thuis niet zo succesvol was. Het allerbelangrijkste is de bodem, de basis. Een goede gecomposteerde bodem, vol bodemleven en rijk aan mineralen levert een schat aan groenten op. En dat heb ik geweten. Kilo’s bonen, ontelbare courgettes, mega uien en hoeveelheden wortelen worden geoogst.

Ik word almaar enthousiaster, in tegenstelling tot mijn kinderen: “Alweer boontjes?” “Ik kan geen courgetteburger meer zien, mam!” Tja, eten met de seizoenen mee, zoals vroeger, is de jeugd niet meer gewend. De vriezer zit inmiddels weer vol. Ik word erg inventief in het zoeken naar recepten om de groenten telkens in een ander jasje voor te schotelen aan mijn kritische schatjes.

Ik zie alleen maar voordelen: Ik krijg hier heel veel ontspanning en energie van. Ik ben erg mindfull bezig. Ik weet wat ik eet, biologisch en supergezond. Ik spaar geld uit. Ik leer van alles bij over de moestuin en last but not least: Ik maak onderdeel uit van een fantastische groep mensen die met hart en ziel een prachtig stukje natuur hebben neergezet. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de insecten én de mensen die op zaterdagmorgen bij ons onze biologische groenten komen kopen.

Dus hopelijk gaat dit moestuinvirus zich verspreiden en kunnen we in de toekomst nóg meer mensen blij maken.

Miranda Voogt,
vrijwilliger Stadstuinderij.

 

 

Aanvullende gegevens