Stadstuinderij

 

Geuren en kleuren op de stadstuinderij.


Het is zomer in de Stadstuinderij. De bedden staan vol met heerlijke groenten. ‘s Zomers is er in de Stadstuinderij een regenboog aan kleuren: Zomerbietjes met donkergroen rood-geaderd blad, rabarber met rode stelen en snijbiet met lichtgroen blad en roomwitte stelen. De palmkolen, met hun grijsgroen blad, worden al kleine palmpjes. Verschillende kleuren sla ook! Bonen en erwten met prachtige vlinder-bloemen in roze, donker rood en wit en in de aardappels komen al bloemen. En dan die prachtige kleuren in de bloementuin en de bijentuin: het oranje van de goudsbloemen, het wit van het moederkruid, het paarse kaasjeskruid en de leeuwenbekjes bij de weg in alle kleuren van de regenboog. Te veel om op te noemen.

 

En wie er vroeg op de dag is of in het begin van de avond kan genieten van al die heerlijke geuren: de geur van rozemarijn, tijm, salie, lavendel en kerriekruid. De geur van de frambozen en aardbeien, van verschillende soorten munt.

Niet alleen wij, mensen, genieten: bijen, hommels en veel andere insecten vinden er allerlei lekkers. Het staat wel allemaal een beetje door elkaar. En dat is ook de bedoeling. Plaagdieren vinden niet zomaar op een presenteerblaadje een veld vol lekkers. Daarom doen we bij de Stadstuinderij aan wisselteelt. Dat betekent dat de groente nooit op dezelfde plek staat als het jaar ervoor. Ook hebben we geen twee bedden met dezelfde groente naast elkaar. Hoge groente en lage groenten wisselen elkaar af. De plaaginsecten, die we liever niet hebben, moeten dus wel hun best doen om de plant te vinden die ze lekker vinden of waar ze hun eitjes in willen leggen. Daarnaast beschermen we onze planten door bijvoorbeeld koolkragen te leggen aan de voet van de koolplanten zodat de koolvlieg geen eitjes kan leggen op die plek. Een belangrijke reden voor wisselteelt is dat we op deze manier de bodem behoeden voor uitputting. En we geven ziektes en plagen geen kans om zich sterk te ontwikkelen. 

 

Er valt heel veel te leren en te zien bij de Stadstuinderij!

Heb je zin om mee te doen? Dat kan. Op de woensdag- en de zaterdagmorgen werken we in de moestuin. En het klusteam werkt op die ochtenden. Ook onderhouden we de kruidenveldjes langs de Maas. We beginnen om 9.45 uur met koffie en een werkbespreking en op zaterdag is er om half 1 vaak een lekker kopje soep, uiteraard met groente van de tuin.
Iedereen die mee wil werken is welkom!

 

Geri,
Stadstuinderij Venlo


Zie voor meer informatie
www.stadstuinderij.nl

Aanvullende gegevens