De geschiedenis van de Lambertusgroep, deel 5

 

 

 

 

De Lambertusgroep, tegenwoordig Scouting St. Lambertus Blerick, viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. Omdat de Lambertusparochie/Smeliënkamp de geboortegrond is van de groep, blikken we in elke uitgave van PUNT terug op de tijd dat de groep in onze wijk gevestigd was, aanvankelijk in de Lambertuskerk en Ons Huis, later in een houten schoolgebouw aan de Ottostraat.  Dit keer aandacht voor de blokhut die de groep tot 1991 had.

In de Lambertusparochie kwam in 1933, op initiatief van de kerk, een afdeling van de Jonge Wacht van de grond, bedoeld als ‘’tegenhanger’’ van de verkennersbeweging (later ‘’scouting’’), die toen in Nederland in opkomst was. De Jonge Wacht maakte o.a. gebruik van een blokhut in de bossen nabij De Wielder.

De oorspronkelijke houten blokhut, gebouwd t.b.v. de Jonge Wacht.

Nadat de Jonge Wacht in de oorlogsjaren door de bezetter werd verboden, kwam deze na de oorlogsjaren niet meer opnieuw tot leven. Daarvoor in de plaats kwam de Lambertusgroep, aangesloten bij de Katholieke Verkenners. Zij namen de blokhut over, waarna de letters ‘’Jonge Wacht St. Lambertus’’ van de voorgevel werden verwijderd.

In 1957 werd het houten gebouw vervangen door een stenen blokhut, aanvankelijk bestaande uit één lokaal met open haard, later uitgebreid met een aanbouw aan de achterzijde. De blokhut kreeg toen de naam ‘’Scouting Oase’’.

De stenen blokhut, die in 1957 in de plaats kwam van het houten gebouw.

 

Er was geen stroom en geen stromend water, het water werd handmatig opgepompt. Soms werd voor drinkwater een beroep gedaan op een van de naburige boerderijen (St. Jan en De Zaar).

Zowel welpen als verkenners maakten voor hun wekelijkse opkomsten gebruik van de ruimtes op de zolder van Ons Huis, maar aangezien er bij Ons Huis geen eigen speelveld/buitenruimte voorhanden was werd er op zaterdagmiddag vaak richting blokhut gefietst. Ook vonden daar regelmatig overnachtingen plaats in het kader van weekend-hikes, met name van de verkenners.

Kersthike verkenners, met overnachting in de blokhut, in 1966

Op het terrein was een ruime kampvuurkuil beschikbaar, waar grote groepsbijeenkomsten werden gehouden met welpen en verkenners gezamenlijk. Dit was ook een geliefde locatie voor het maken van groepsfoto’s.

Groepsfoto jaren 60

 

Groepsfoto jaren 70

 

Ook was er een ruim speelveld, dat o.a. werd gebruikt voor sport-en spelactiviteiten. Om inbraak en vandalisme tegen te gaan was het hele terrein omheind.

Het terrein, de omheining, en het gebouw, hadden natuurlijk onderhoud nodig. Dit werd gedaan door de ‘’vaderhikers’’, een groep vaders van welpen en verkenners. Een of meer keer per jaar waren zij op het terrein te vinden voor klein en groot onderhoud. Daarbij kregen zij al gauw de smaak te pakken van de activiteiten, en vooral ook de sfeer en saamhorigheid, van de welpen en verkenners, en het duurde niet lang voordat de klusdag een klusweekend werd: overdag aan het werk, ‘s avonds samen rond het kampvuur met een biertje. Als leden van de eerste lichtingen vaderhikers worden o.a. genoemd: Jan den Boon, Jo Nellen, Grad Smits, Jac v.d. Heuvel, Hennie de Kunder, Pierre Sonnemans, Hay Küppers, en Baer Hutjens. Sommigen van hen waren/werden ook lid van het in 1964 opgerichte bestuur van de groep.

 

 

 

Leden groepsbestuur, o.a. dokter Janssen (bovenste foto)) en Jo Nellen (onderste foto)

 

In oktober 1991 moest de blokhut verdwijnen in verband met de aanleg van Knooppunt Zaarderheiken.

 

Voor deze reeks verhalen krijgen we inspiratie en informatie van oud-(kader)leden van welpen en verkenners. Graag komen we in contact met oudbestuursleden. Ben jij of ken jij iemand die lid is geweest van het bestuur van de Lambertusgroep in de periode 1946 – 1983, de tijd dat de groep gevestigd was in de Lambertusparochie/Smeliënkamp?
Mail of bel naar Jo Peeters: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel. 0615387104

 

Jo Peeters

  

 

 

 

 

De geschiedenis van de Lambertusgroep, deel 4

 

Lees meer: Wie ik nog ein jungske waas.... (4)

 

 

De geschiedenis van de Lambertusgroep, deel 3

Lees meer: Wie ik nog ein jungske waas.... (3)

 

 

De geschiedenis van de Lambertusgroep, deel 2

Lees meer: Wie ik nog ein jungske waas.... (2)

 

De Lambertusgroep 75 jaar

 

Lees meer: Korte geschiedenis Lambertusgroep

Aanvullende gegevens